New Job...

New Job...

Wednesday, December 30, 2009

Kenangan 2009 & Plan 2010...

Salam...

2009 akan melabuhkan tirai hari esok. Yang pasti dah teramat pasti, masa tetap berjalan dan usia akan terus menigkat.

Kenangan 2009 aku banyak senyum dari menangis. Kerja makain baik, simpanan maintain, kesihatan ditahap yang terbaik, keluarga pon baik....

2009 tiada kematian dikalangan keluarga terdekat dan rakan² yang rapat, dan ia harus diingati selalu kerana kita semua akan melalui detik tersebut. Dah harus sentiasa bersedia...

So plan 2010 aku...
1. Try back to klang velly
2. Make another investment (insurance is prefer)
3. Holiday family trip (twice a year)
4. New computer
5. New car (optional and depend on pocket)
6. Burn colestrol
7. New handphone

Cukup ler tu, takut tak tercapai pulak nanti...

Long term plan...
Nak pegi Haji. So macam mane nak buat? Simple plan aku save RM100 sebulan. Setaun dah RM1200. Sepuluh taun dah RM12,000.00. Tu tak kire interest lagi tu. ASB pon announce 8% last year. So kalau diizankan tuhan 10 tahun dari sekarang aku nak pi haji. InsyaALLAH.


Wednesday, December 23, 2009

Bonus + Increment...

Salam...

Semalam memang happy coz dapat memo from HQ.

Bonus 1 bulan gaji masuk hari esok (24/12)
Increment RM200.00/ month effective 01-01-2010.

Alhamdullilah murah rezeki aku sekeluarga. Ni yang membuatkan aku lebih bersemangat nak berkerja nih...

"Ya-Allah, berikanlah aku kekuatan, kesihatan dah ketabahan dalam menjalani kehidupan seharian demi keluargaku dan umat Islam seluruhnya"... Amin.

p/s: meh le kengkawan datang KB. Aku belanjer Nasi Ulam, masakan kampung selera Kelantan. Tak mau budu, cecah sambal belacan. (aku pon tak makan budu ni walau dah dekat 2 taun stay dekat KB).

Tuesday, December 22, 2009

weight²...

Salam...

Semalam adalah hari yang mengejutkan. Setelah sekian lame aku tak naik penimbang (last sebelum puase ari tu). Jadi aku try ler memanjat penimbang tuh. Latest weight 90KG. Mak aihh, beratnye haku...

Dengan ketinggian 180CM, berat 90KG. BMI aku lebih kurang 27. Normal dari 18 - 24.9. Aku dah tergolong dalam kategori overweight nih. Kene lakukan sesuatu nih...

Aku kalau bab makan memang selera, taruk ler ape pon. Inysa-ALLAH lalu jer aku makan. So bile nak berdiet ni, memang a bit problem jugak ler. Tapi aku akan cuba. Antara langkah² yang aku cuba buat:

1. Ambik sarapan yang berat. Tapi tengah hari just makan roti aje.
2. Kurangkan nasi bile makan malam. Tido pon kene awal, kalau overnight perut cepat lapar.
3. Puase on every Moday.
4. Senaman at least once a week.

Cukup ler tu, kalau banyak sangat nanti tak terbuat pulak. Target aku dapat maintain 80KG pon dah ok tu. So aku kene loss 10KG. Aku akan cube...

Sunday, December 20, 2009

b&w photo contest...

Salam...


my pic..

Thanks to mamarempit which intoduce me to join the contest. As i concerned, the contest not very formal but very interesting to join. As long the as the date not expired, we can join this contest.

Tajuk Pict: Whare is my meals?
Stay at foodcourt but tongkat dagu aje... Soft editing with current tools.

Cheers....

Sunday, December 13, 2009

Perodua Alza...

Salam...

Selamat datang new model Perodua Alza. Baru² ni baru sempat nak pi jenguk model baru nih. Macam dah terlambat jer, tapi aku ade reason aku sendiri pi tengok lambat. Selesa sikit bile dah lambat nih, tak ramai orang dekat showroom. Semangat jugak sebab rega dia boleh kira rendah. Harga dari RM55 +++.00. Tolak 10% dep, monthly repayment 9 taun dalam RM620.00 (lebih kurang ler). Ok kot rega tuh.


Mem aku kate buat ape kete besar², kite ber-3 aje sekarang. Aku kate, lagi 9 taun kite tau tambah berape ramai. So dia pon macam ok je alasan aku. Tapi killer statement dia, "Tak pelah, Abang yang nak bayar". Adeiii, tajam ayat tuh. Tak pe, ni bukan urgent basis, projek interchange nih paling cepat pun June 2010. Paling lewat, depense on situation.

Kenape Perodua? Aku bukan familiar sangat dalam automotif nih, tapi tak ler tak tau langsung. Aku paling minat Nissan Grand Livina. Tapi rega dia tu yang tak tahan. Boleh semput membayarnya. Nak maintain lagi. Boleh tak makan anak bini aku nanti. Proton unveil Exora. Ok jugak, tapi aku refuse sikit ngan Proton nih. Aku Ex-Proton, so aku taku ler internal depa nih. Lagi pon aku drive perodua dah lebih 5 taun. So far not much problem. Yang bestnye maintainance rendah.


Aku tengok engine dia same jer macam engine Myvi. Cume CC dia 1.5, Myvi 1.3. Yang best lagi dia pakai timing chain. Same macam Myvi. Base on review tak bergerak memang ok. Driving position selesa, seat lembut jer. (sebab baru lagi kot). Later la, kalau betul² nak ambik baru nak buat test drive. So far memang best new model nih. Cume nak ambik auto or manual transmission.

Auto syok layan time drive. Rilek jer kaki. Time jammed or time over taking, tekan jer. Manual pulak so far menang dekat fuel saving ngan maintainance. Fuel cosumption 15km/ litre for manual and 12++km/ litre for auto. Transmission oil pulak kalau manual baru RM20/ change, kalau auto mau dekat RM100/ change. Tapi aku aspect auto transmission, Mem aku aspect manual transmission.

Banyak version yang Perodua offer. Yang paling mahal sampai RM69 +++.00. Tak de pulak model ni semalam, sales men pon sibuk jer entertain customer lain. so tak dapat ler nak bertanye lebih² pasal model nih. Tapi aku agak² extra on ABS, EDB and dual air bag aje kot. Leather seat, spoiler etc. Kalau poket tebal mau jugak yang full spec nih, tapi kalau bagi aku yang basic pon dah ok. Better then never.

Aku suke interior dia. Simple and easy. Aku agak kete ni ringan sikit and acceleration dia mesti terangkat. Myvi tu 1.3 pon, lagi macam pelesit. Ni pulak 1.5 dvvt. Tapi aku bukan nak laju sangat, cukup ler nak over take lori balak dekat Lanchang tuh. Yang paling aku excite, 3rd row seat tu pon aku boleh masuk. Cume seat dia nipis sikit. Aku yang 180cm ni pon boleh menyelit, nampak dari luar macam sempit jer. Tapi bile cite bab mpv ni memang ruang bagasi tu jadi issue sikit. Ruang bagasi memang limited. Very² limited. Pandai² ler nak adjust nanti.


New Perodua Exora interest dalam 3.83% / year. Ok kot, sebab kete aku dulu new model jugak 4.5 % / year. RM6++.00 nanti nak bayar, boleh senak jugak tuh. Tapi aku mengharapkan rezeki aku akan lebih murah pada 2010 nanti.

Monday, September 28, 2009

Selamat Hari Raye...

Salam,

Dikesempatan ini aku mengucapkan selamat hari raya Aidilfitri buat semua rakan² bloging aku... semoga mendapat keberakatan dalam beribadat.






Dan dalam mase yang same Selamat Kembali Berkerja... Jangan malas².

p/s: poket dah kering ni, sambung puase lagi la....

Tuesday, September 8, 2009

Duit raye...

Salam.

Kalau cite bab raye mesti kene selit duit raye. Dulu mase bebudak syok je kutip duit raye. Lani tak de mase dah nak mengutip duit raye, memberi duit raye la jawabnye...

Sampul duit raye dah ade, duitnye je belum dapat lagi. Tapi aku dah booking, nasib le ade member keje bank, buleh booking by phone jer.
p/s: raye dah makin dekat tu... less then 2 weeks je lagi.

Sunday, September 6, 2009

Sahur part 2. (03-09-2009)

Salam...

Kali ni real punye sahur dekat KFC. 0430 dah sampai KFC. Ape meals nye?

Sahur Combo... -Combo1- nasi lemak + ayam + hot coffe
                         -Combo2- ayam OR 2 pcs + bun + hot tea.  Total 2 combo ni RM17.70.
Nasi lemak tu RM5.50 tuh (nasi, bilis, telo sekerat, timun 3 potong + coffe) + ayam  RM2.60. 
Mahal kan? Belasah je la, aku kasi mem aku rilek pagi nih. Tak payah sesusah tanak nasi pepagi. (bodek tuh).
Time aku tengah makan, Nisa pulak macam biase dengan aksinya...
Tak kire, awal pepagi pon tetap nak pi main. Mane² lah, asal jangan mengamok udah...
p/s: syok jugak layan KFC, jom dtg KB aku belanje...

Thursday, September 3, 2009

Rumah Baru...

Salam....

Sempena hari baik, bulan baik ni aku ter-cat rumah aku...

Konsep same macam dulu, keep it simple.

For my fellow, sorry for silence. Will more active after repaint my home...

Selamat Berpuase.

Thursday, August 27, 2009

Sahur...

Salam.

Adeiii penat buang sarang lelabah dekat rumah aku nih, lame tak menjengok...

the main story is time sahur pagi tadi.
Pagi tadi mem kejut bangun sahur dengan kelam kabut. Biasenye kalau kejut macam tu, time sahur dah nak abis. Rupe²nye gas abis.... Adei jam pukul 0430, mane nak cari gas time macam ni.
Aku jenguk ke dapo, ikan baru je masuk dalam kuali. Nasi dah masak with rice cooker. Mase tu teringat member aku kate, kalau gas abis siram kepala gas tu dgn air panas. Gas akan keluar lagi. So aku try ler, hampeh langsung tak keluar api. Tak bole pakai care tuh.
So pepagi angkut anak aku yg tgh tido, cari le kedai makan yang bukak lagi. Dah 0445 pagi, mane ade kedai bukak lagi. Semua dah lipat meja. Aku dok berkira² beli roti dekat 7E jer. Tibe² ternampak le KFC. Nasib baik KFC 24 hour la nih. Beli ayam goreng, makan dekat rumah. Bersahur dalam keinsafan.

p/s: nak sahur dekat KFC, Nisa pulak tido. Next time sahur dkt KFC, ade sahur combo tuh...

Monday, July 27, 2009

Newbies...

Tadi mase dekat Kawanku, pelik aku tengok duit ni...



Rupenye duit RM50 baru la... Cantik and creative.


Cantikkan?

p/s: sebenarnye aku nak bg tau yang aku dah gaji... yahooooo

Tuesday, July 21, 2009

Mari Membaca

Salam...
Sejak bila aku boleh membaca? Dari darjah 1 aku dah boleh membaca walau merangkak². Aku bersyukur sebab abang aku mase tu banyak mengajar aku mengeja. Selain dekat sekolah, dekat rumah aku akan belajar membaca. Mungkin sebab family aku memang suka membaca, so semangat nak belajar membaca tu tinggi sikit.


Dulu mase sekolah rendah bace buku kanak² je la. Abang aku pulak selalu beli majalah Gila-Gila dan Fantasi. Mase tu aku mane ade RM, so bace je la ape yang abg aku bace.




Abang aku kekadang suke bace cite hantu... Aku pulak biase bace majalah aje, tak pernah bace novel. So ni antara novel terawal aku bace. Bercakap Dengan Jin. Cite sambung² kene beli selalu. Sanggup simpan duit belanje sekolah.


Bile naik sekolah menengah aktiviti membaca terus berajan. Aku mule layan novel. Aku layan buku akak dgn adik aku jer. Antara nover terawal yang aku pernah bace, Sekeping Kad Valentine tulisan Ahadiat Akashah. Dulu aku suke baca novel dia ni, sebab zaman² remaja. Cite dia banyak pasal budak² remaja.


Kalau majalah pulak aku suke layan Roda-Roda. Majalah kesayangan aku ni, cite bab motosikal sedunia. Kalau komik pulak tentu la Mutiara Naga. Tak pernah miss dia punya episod. Bilik aku time tu dah jadi perpustakaan mini. Banyak giler majalah. Kalau bersepah, sure mak aku bising.



Lelame bahan bacan aku makin berat. Aku makin obes pada buku yang lebih tebal dan makin pelbagai bahan bacaan aku. Tapi aku tak suke novel yang jiwang². Banyak cite sedih². Aku suka pada yang lebih happening. Kalau bace cite Jibam or Anak Dara Menteri suke akan ketawa, memang kelakar cara penulisan. Ilang kejap problem dalam kepala.



Sejak ade Nisa ni aku kurang membaca buku. Tak sempat nak bace, seharian bekerja. Bile malam lepas makan melayan Nisa pulak. Sian Mem seharian jage Nisa, biler malam aku pulak ler take over. Bile anak dah tido, aku sempat membelek akhbar harian aje iaitu KOSMO. Kenape Kosmo? sebab murah, simple dan padat. Kurung citer bab politik dan banyak rencana lain. Aku tak pernah miss membeli KOSMO sejak bertahun². Kalau ter sold out, ruginye rase.


Dulu aku rajin membace Novel. Aku suke yang thriller dgn komedi. Bile dah bertahun² membaca novel, aku cuba beralih arah pada buku yang lebih Ilmiah sikit. Motivasi, sejarah dan biography. Sebabtu aku suker akhbar KOSMO. Dia ade macam² rencana. Banyak rencana² yang ilmiah. Lagi pon mase tak banyak sangat nak membaca.
Untuk taun 2007 ni, ni je buku yang sempat aku beli.



Yang ni pon tak abis mentelaah lagi. Moga² pemahaman bahasa inggeris ni makin bertambah. Tapi timing nak membaca tu selalu tak betul. Ape² pon, aku tetap akan abiskan membaca buku ni.

Walau aku banyak membaca, tapi bahan bacaan aku dulu hampir 100% bahasa melayu. So english aku tak berape bagus sangat. So sekarang aku cuba beralih arah sikit mempelbagaikan bahan bacaan. Membaca memang cool n relax tapi make sure time memang free. Jangan terabai tanggungjawab dek kerana terlalu banyak membaca sudah.
Semua kene seimbang, tapi bab mengaji Al-Quran jarang sikit. Kene perbanyakkan lagi buat aku. Moga² aku sentiasa mempunyai kelapangan untuk membaca kitab suci ini. Amin.

Wednesday, July 1, 2009

Good Luck...

Salam...

Good luck pada sahabat cyber aku, Liz... Semoga success selalu. Pesanan aku, "Friends are like stars, Not always seen but always there".
Yang penting jangan loss contact...



p/s: Sorry liz aku copy gambar dari rumah ko...

Tuesday, June 30, 2009

Apprisal.

Salam...


Musim menilai dah kembali. Esok aku akan dinilai oleh supperior aku yang datang dari HQ. Adehh boringnye la bile time apprisal ni kembali. Tapi dah comp role kan, nak buat macam mane.


Harap² esok ade perkhabaran gembira dari boss. Mane tau dapat naik gaji, naik gred. Tapi walau ape pon perkhabarannya, aku akan tetap berkerja dengan bersungguh-sungguh.

Monday, June 22, 2009

Basikal Baru Nisa...

Ye ye dapat basikal baru. Orang lain tak boleh tompang, boleh tengok je...


Sunday, June 21, 2009

KB - KL - KB Within 24 hour.

Salam.

Last weekend officemate mintak tolong ambikkan kete dekat Subang Jaya. So dengan senang hati aku pun on aje. Ade kekngkawan mintk bantuan so kite tolong mane yang termampu. Proton Saga baru tu. Plate no WSS1184 kaler hitam.



Dari KB jam 2100 naik Sani Ekspress. Bas baru, selesa memang selesa tapi drebar tak pasang radio la. Sunyi je, memalam pulak so bende paling afdhal ialah tido. Aku ni bab tido tak cerewet sangat macam bab makan jugak. Kalau dah time tido, belasah je dekat mane² pon.





Sampai KL pukul 0511 hari Jumaat. Adei awalnye sampi. Dekat Hentian Putra pulak ramai orang pagi tu. Dari mane tah depa sampai. So aku terus pi dekat Putra Komuter Station. Ambik Ticket direct to Subang Jaya. 0550 dari Putra - 0645 sampai Subang Jaya. Cari masjid, mandi and solat. Siap semua tunggu member dari Subang nak pi Proton Edar.


Sampai lokasi dalam 0830. Janji dengan salesmen dalam sebelom pukul 0900. Tapi dia lewat pulak. So cool dulu (penat² pon kene cool jugak). Aku pon tawaf le Proton Edar tu, tempat lame aku mencari rezeki. Ramai lagi rakan² lame dekat situ. So borak² le ape yang patot.


Setel semua urusan dalam pukul 0930. Aku pon dah salam dangan rakan² so cabot ler. Tak mau la kacau lame² sebab depa keje hari tu. Nanti kene DI susah pulak. Call rakan MO so jumpe dekat TTDI Jaya. Memang bagus sebab perot dah lapo nih. Dari pagi makan roti gardenia je.


1000 sampai TTDI. Park kedai mamak pekene nasi kandaq kari kambing. Perot lapo so belasah sampai abis nasi sepinggan. Cik Cute datang borak² sampai 1100. Ade plan lain nak jumper ex office mate dekat Batu Caves. ( sorry ye cik cute tak de ole²).


Samapai Batu Caves 1200. Tunggu member siap keje dulu. Cari port minum² borak² lagi. Dia ajak makan, menu best Nasi Ayam Dara. Tengok ayam goreng tu, perghhhh macam best aje. Tapi nak drive long distance ni, terpaksa tolak. Takut ngantuk mase drive nanti.


1330 tayar golek balik ke KB. Drive kete baru so tak boleh nak laju, dalam 80km/h aje. So layan aje la. Syok woo drive kete baru semua steady lagi. Drive straight sampai Gua Musang berenti rehat n solat. Sambung lagi sampai le ke Pasir Tumboh (rumah aku) time mase tu 2040. Millage trip 480KM. Perjalanan smooth sebab tak banyak lori n tak jammed. Tu yang cepat sampai walau drive 80km/h aje. Ngam² 24 jam keluar dari rumah.

Samapai rumah dah penat tapi syukur selamat pegi and kembali. 2 orang puteri ni pon dah tunggu aku. Terima kasih semua rakan² yang banyak membantu mase aku dekat sane. Dan ramai rakan² yang tak sempat nak jumpe. Datang atas urusan orang lain, so tak leh nak lepak lelame. Lain kali la kot.

p/s. Aku bawak camera tapi maleh nak ambik gambar. Gambar copy dari internet je.

Monday, June 15, 2009

Nisa ...

Bile genap je setahun, Baby Nisa dah mule belajar berjalan. Sebelom tu dah boleh jalan, tapi kene bergantung pada sesuatu. Bile dapat melangkah seronok betul tengok aksi dia. Dari sehari ke sehari kaki Nisa makin kuat berjalan. Sekarang dah mula stabil walau masih macam robot. Aku pon dah bagi lesen berjalan dekat luar. Seronok la tu dah boleh berjalan.








Seronok tengok Nisa dah pandai berjalan. Sekarang ni bile pegi Shopping Complex Nisa mesti nak turun and jalan sendiri. Masaalahnye Nisa belom cukup pandai nak berjalan sendiri dekat tempat ramai orang macam tu. So kene beli barang cepat², tak larat nak layan karenah Nisa.

p/s: Nisa cepat besar ye... nanti cepat dapat adik.

Sunday, June 14, 2009

Cuti² Malaysia

Last week Aku cuti panjang sikit. Balik kg 5 hari.

So bile balik kg seronok tapi memenatkan. Seronok sebab boleh jumpe sanak sedara (jarang balik kg) dan yang penatnye nak drive 470KM (dekat sehari). Adeiii sakitnye kaki menekan paddle.

Biasenla aku gerak pagi dari KB. Lebih kurang 0830. So bile awal ni boleh drive rilek sikit. Sambil borak² tengok² tepi. Bile sampai Machang je, mem bg tau "Abang dompet tertinggal". Alamak nak kene patah balik ke? Dah heading dalam 40KM ni. Cube checked dulu. "Tak de jugak la". Sure kene patah balik. Aku dah sikit geram, stop kete and relax kejap. Rase macam nak marah, rase macam tak nak marah. So aku decide tak mau marah, patah balik jugak dengan muke yang kelat.

Mase tu aku belajar sesuatu, jangan cepat sangat nak marah sebab kalau marah² pon tetap kene patah balik jugak dan akan spoil kan holiday tu je. So aku cool je walau bengang. Dah bazir dekat sejam setengah nak pusing². Lepas tu singgah Ipoh pick up kakak and sampai SG Besar dah petang dalam pukul 1900. Adeiiii kebas satu badan. Tapi syukur selamat sampai.


Kalau lalu Hiway Timur Barat dari Jeli ke Gerik kene jage² kalau terjumpa gajah. Aku pernah terjumpa 2 kali, Syukur tak jadi ape².

Bile daha balik kg, ade la buat majlis sikit. Sempena hari lahir anak aku dan Mem besar. Selang seminggu jer. Dalam keluarga belah mem aku ramai yang lahir awal bulan 6 ni. So masuk le name ramai².

Ni la 2 orang puteri dalam hidup aku. Penawar hati duka... hehehe

Tu kek dia.

Ni la akibat kalau suruh budak setahun potong kek. Dipegangkan pisau buat potong kek, dia nak pisau tu nak buat main. Dah jenuh nak ambik balik pisau tu.


Dalam penat² balik kg ari aku ade jugak turun KL. Rindu la dekat KL ni, dah lame tak menjengok tempat lame. Tapi time very limited. Ni yang maleh kalau balik kg time cuti sekolah. Bayak sangat jemputan Walimatul Urus so tak dapat nak ronda habis-habisan. Tak pe la, nanti panjang umur n murah rezeki aku akan turun lagi.


View dari mesjid negara. Nanti la tunggu anak besar sikit, baru syok nak jalan².

Abis je cuti, 09-06-2009 balik le semula ke KB. Adeiii nak drive lagi. Nak mengharung perjalanan yang jauh. Petatah kate, jauh perjalanan luas pemandangan. Aku kate, jauh perjalanan penat badan. Tapi ape pon syukur aku selamat pergi dah balik. Kalau badan penat, rahat je ialang le penat tu.






Tuesday, June 2, 2009

Smoke

Salam.

Sempena hari tanpa tembakau pada 31-05-2009 (dah lepas dah tarikh tu).

Aku dulu pengguna tembakau jugak dari 1996 sampai 2004 lebih kurang la. Dari sekolah menengah lagi aku dah start smoking ni (sekolah si Liz la). Sampai le aku keje. Tapi lame² aku rase bosan dan yang penting sekali membazir. Tu yang aku cube berenti...
Banyak kali aku cuba untuk berenti, tapi sia². Hati tak kuat nak berenti, tu yang tak jadi je. Tapi Alhamdullilah akhirnya aku berjaya keluar dari ketagihan merokok. Kini aku bebas dan kini aku pon benci nak cium asap rokok.
Macam mane boleh berenti. Ade yang kate sebab perempuan, tapi bagi aku tak kot. Sebab aku dapat berenti sebelum aku kenal Mem aku.

Yang paling utama kalau nak berenti merokok iman kene la kuat, kene bersungguh² la. Jangan sekerat jalan jer. Mase baru² nak berenti dulu, aku kene ade gula² dalam poket. Bile rase nak smoking je makan gula² tu. Lama² bile dah jadi habit dapat le tahan ketagihan tu. Dan Syukur aku dapat keluar dari ketagihan merokok. Beli la ubat mahal macam mane pon tapi kalau hati tak kuat nak berenti, sia² je.

Dulu mase baru² smoking ni, nak tyr² je. Tapi lelama jadi habit. Susah nak tinggal. Tapi sekarang bile dah free smoke ni aku kuat makan le pulak. Airbag aku dah naik. Dari tabiat merokok aku tukar ke tabiat makan le pulak. Member² mase belajar dulu terkejut tengok aku sekarang sebab dah makin membesar (perot aku jer). Tapi yang aku boleh rase, aku sehat dan jarang dapat penyakit. Syukur Alhamdullilah.
Nasiblah perokok² semua, anda telah didiskriminasikan. To ladies, anda lebih berisiko untuk mendapat penyakit berbanding lelaki. So please avoid smoker and dont be a smoker.
p/s: Rokok makin mahal sekarang ni. Since aku dah stop smoking, banyak dah jimat ni. Jom aku belanja makan. Sup Ketam Special.


Sunday, May 31, 2009

Happy Birthday...


Salam.
Selamat hari lahir yang pertama anakku. Nurul Khairunnisa.
Semoga Nisa cepat membesar dan menjadi orang yang berguna kelak.
Papa akan sedaya upaya akan membentuk Nisa supaya menjadi orang yang berguna.





Member aku kate kalau penat keje or tension pasal keje jangan balik rumah dulu. Kene pi relax² dulu. Tapi aku tak, walau serabut macam mane pon aku akan terus balik rumah. Layan anak aku yang sorang ni, sure ilang semua serabut dekat kepala. Lupe kejap pasal keje.


p/s: aku baru sorang anak, macam² karenah. tak terlayan kekadang tu. Kalau ramai anak macam la ye nak melayan karenahnye?



Thursday, May 28, 2009

Mid Term...

Salam.

Sebelom ni ramai orang tanye aku macam mane nak buat no 2 kecik (²).

Jawapannye senang je. Press Alt (hold) and pres 3325 from block no area. (not no at spaced area)

Alt( hold) 3+3+2+5. Lepas alt mesti jadi punye.

p/s dekat note book tak pernah try... sape² ade note book boleh la try jadi ke tidak.



Wednesday, May 20, 2009

ermmmm

Salam...

2-3 hari ni ade la sesikit bz. Bukan pasal keje, tapi pasal surfing internet. Bile jumpe site atau forum yang syok, mule la melekat dekat pc. Kusyukje membaca. Sebenarnye aku memang suke membaca dari menulis.

Nak menulis ni kene ade tajuk, isi, ending. Etikanye pulak jangan menyakiti atau menghina orang atau pihak lain. Nampak macam senang, tapi kalau tengah blurr, jawabnye empty la blog aku nih.
Actually aku sebuk mentelaah cite pasal moto n kereta. Idaman aku tu. Kawasaki ER-6N dgn Peogeot 406.


Ini dia Kawasaki ER-6N. Spec 600cc, model taun 2008. Harga kalau baru dalam RM30K. Kalau 2nd hand dalam RM27K-RM28K. Arhgg mahalnye, loan motor bukan macam loan kete. Down pament kene tinggi, interest bank pon tinggi, dah tu loan tak leh lame. Max 5 taun je. Kenape aku suke ER-6N nih, sebab dia naked bike. Tak nampak ganas sangat. Cool and relax. Kalau nak compare dengan yang lain dia lah yang paling murah.

Ni pulak Peogeot 406. Ni gambar kete cite TAXI yang famous tuh. Aku tak le idamkan yang racing sangat. Model ni sekarang yang ade 2nd hand aje. Ari tu siap pegi used car pg tengok kete. Harga dia RM20K, boleh kurang lagi. Memang menawan. Cumenye dekat KB ni tak boleh nak buat loan, kene cash. Kalau dekat Klang velly sure boleh loan lagi. Teknologi dia yang buat aku syok, continental car full of technology. Comfort macam BMW, tapi harga murah lagi dari BMW.

Mengenagkan keinginan aku ni.... Tak terpikir rasenye. Tapi bile muhasabah diri sikit. Aku tetap letak family 1st. Kalau aku bujang, sure aku rembat semua tuh. Keje siang malam pon tak pe, janji boleh dapat ape yang diinginkan. Tapi keadaan sekarang tak boleh la. Aku lebih utamakan Takaful family aku, SSPN anak aku, saving esok², yang tu lagi penting hari ni. Aku kene fikir hidup hari ini sebelum mempunyai impian dan harapan untuk mase depan. (ayat novel mama)

Tapi impian tetap impian. Tanpa impian hidup tak akan jadi kenyataan. (ayat adflin shauki dalam cite sial hati). Care yang terbaik, aku kene tingkatkan usha, kene keje keras. Moga² murah rezeki nanti dapat le aku memiliki ape yang diimpikan....

Monday, May 11, 2009

Cube Taka...

Lately ni bz sikit la, tak sempat nak mengentry. Tapi tak pe, simple question je...

Muke baby yang dekat tengah tu macam muke sape? Papa or Mama.

Rasenye macam muke papa dia kot... hehehehe

Monday, May 4, 2009

convoi.

Aku ni kalau cite bab convoi² ni memang excited. Tapi syok ke convoi ramai²? Aku jarang gi convoi, tak berape syok la kalau ramai sangat. Semak n sesak. Aku suke alone, indipendant. Senang nak buat decision. .
Tapi kalau tengok orang berkonvoi memang aku suke tengok, nampak syok je. Boleh gelak reramai, lepak² dekat RnR. Lagi aku suke kalau ade tourist yang naik moto or caravan around the world, kalau aku jumpe sure aku tegur. Tapi long distance traveller ni tak ramai, biasenye kurang dari 5 orang.


Ade sape tau model ape moto ni? Lagi tua dari aku moto² ni... memang excited


1May hari tu aku travel balik kg dari KB to Pahang (lame tak balik ni). So time hari cuti memang bayak orang convoi. Tengah makan² dengan puteri² ade la sekumpulan moto lame berkonvoi dan stop dekat RnR Gua Musang (dekat pulak dengan tempat aku makan). Ape lagi, mulela dok toleh² moto lame tu. Besi buruk pon boleh gerak lagi. Dah le jalan tak laju, boleh pulak dari Selangor to Kelantan convoi. Macam mane la depa daki bukit tujuh, sure macam kura².

tengah² panas tu aku heret baby aku bergambar sekali excited punye pasal.


Convoi motor classic ni kene ade lorry yang escort. Kalao motor to meragam tepi jalan, dah tak boleh nak repair, angkut je terus naik lorry dengan tuan dia sekali. Aku excited betul dengan motor classic ni sebab jarang jumpe. Rase macam nak pinjam je moto tu, dapat bawak sekejap pon tak pe la. Tapi sure tuan dia tak kasi.

Balik dari Pahang aku lalu Terengganu selisih lagi dengan konvoi ni. Tapi nampak atas jalan je la, so aku horn je.

p/s- Orang kate: jauh perjalanan, luas pandangan. aku kate; jauh perjalanan penat badan. adeii

Tuesday, April 28, 2009

Cerita Lama

Teringat zaman kanak² dulu. seronok je, tak de masalah pon. 1 je masalah paling besar, mak tak kasi keluar rumah. Bengang je, mule la curi² keluar rumah.





Mainan dalam TORA...
Game Mario, berebut nak main dulu.


Tak de dah cite kartun ni.. thundercat dengan transformes.



Semuanya tinggal kenangan je. Budak² sekarang banyak pi tuisyen je. Bile malam je layan PS tak pon bukak internet.
Ade ingat tak zaman kanak² dulu?