New Job...

New Job...

Wednesday, December 30, 2009

Kenangan 2009 & Plan 2010...

Salam...

2009 akan melabuhkan tirai hari esok. Yang pasti dah teramat pasti, masa tetap berjalan dan usia akan terus menigkat.

Kenangan 2009 aku banyak senyum dari menangis. Kerja makain baik, simpanan maintain, kesihatan ditahap yang terbaik, keluarga pon baik....

2009 tiada kematian dikalangan keluarga terdekat dan rakan² yang rapat, dan ia harus diingati selalu kerana kita semua akan melalui detik tersebut. Dah harus sentiasa bersedia...

So plan 2010 aku...
1. Try back to klang velly
2. Make another investment (insurance is prefer)
3. Holiday family trip (twice a year)
4. New computer
5. New car (optional and depend on pocket)
6. Burn colestrol
7. New handphone

Cukup ler tu, takut tak tercapai pulak nanti...

Long term plan...
Nak pegi Haji. So macam mane nak buat? Simple plan aku save RM100 sebulan. Setaun dah RM1200. Sepuluh taun dah RM12,000.00. Tu tak kire interest lagi tu. ASB pon announce 8% last year. So kalau diizankan tuhan 10 tahun dari sekarang aku nak pi haji. InsyaALLAH.


Wednesday, December 23, 2009

Bonus + Increment...

Salam...

Semalam memang happy coz dapat memo from HQ.

Bonus 1 bulan gaji masuk hari esok (24/12)
Increment RM200.00/ month effective 01-01-2010.

Alhamdullilah murah rezeki aku sekeluarga. Ni yang membuatkan aku lebih bersemangat nak berkerja nih...

"Ya-Allah, berikanlah aku kekuatan, kesihatan dah ketabahan dalam menjalani kehidupan seharian demi keluargaku dan umat Islam seluruhnya"... Amin.

p/s: meh le kengkawan datang KB. Aku belanjer Nasi Ulam, masakan kampung selera Kelantan. Tak mau budu, cecah sambal belacan. (aku pon tak makan budu ni walau dah dekat 2 taun stay dekat KB).

Tuesday, December 22, 2009

weight²...

Salam...

Semalam adalah hari yang mengejutkan. Setelah sekian lame aku tak naik penimbang (last sebelum puase ari tu). Jadi aku try ler memanjat penimbang tuh. Latest weight 90KG. Mak aihh, beratnye haku...

Dengan ketinggian 180CM, berat 90KG. BMI aku lebih kurang 27. Normal dari 18 - 24.9. Aku dah tergolong dalam kategori overweight nih. Kene lakukan sesuatu nih...

Aku kalau bab makan memang selera, taruk ler ape pon. Inysa-ALLAH lalu jer aku makan. So bile nak berdiet ni, memang a bit problem jugak ler. Tapi aku akan cuba. Antara langkah² yang aku cuba buat:

1. Ambik sarapan yang berat. Tapi tengah hari just makan roti aje.
2. Kurangkan nasi bile makan malam. Tido pon kene awal, kalau overnight perut cepat lapar.
3. Puase on every Moday.
4. Senaman at least once a week.

Cukup ler tu, kalau banyak sangat nanti tak terbuat pulak. Target aku dapat maintain 80KG pon dah ok tu. So aku kene loss 10KG. Aku akan cube...

Sunday, December 20, 2009

b&w photo contest...

Salam...


my pic..

Thanks to mamarempit which intoduce me to join the contest. As i concerned, the contest not very formal but very interesting to join. As long the as the date not expired, we can join this contest.

Tajuk Pict: Whare is my meals?
Stay at foodcourt but tongkat dagu aje... Soft editing with current tools.

Cheers....

Sunday, December 13, 2009

Perodua Alza...

Salam...

Selamat datang new model Perodua Alza. Baru² ni baru sempat nak pi jenguk model baru nih. Macam dah terlambat jer, tapi aku ade reason aku sendiri pi tengok lambat. Selesa sikit bile dah lambat nih, tak ramai orang dekat showroom. Semangat jugak sebab rega dia boleh kira rendah. Harga dari RM55 +++.00. Tolak 10% dep, monthly repayment 9 taun dalam RM620.00 (lebih kurang ler). Ok kot rega tuh.


Mem aku kate buat ape kete besar², kite ber-3 aje sekarang. Aku kate, lagi 9 taun kite tau tambah berape ramai. So dia pon macam ok je alasan aku. Tapi killer statement dia, "Tak pelah, Abang yang nak bayar". Adeiii, tajam ayat tuh. Tak pe, ni bukan urgent basis, projek interchange nih paling cepat pun June 2010. Paling lewat, depense on situation.

Kenape Perodua? Aku bukan familiar sangat dalam automotif nih, tapi tak ler tak tau langsung. Aku paling minat Nissan Grand Livina. Tapi rega dia tu yang tak tahan. Boleh semput membayarnya. Nak maintain lagi. Boleh tak makan anak bini aku nanti. Proton unveil Exora. Ok jugak, tapi aku refuse sikit ngan Proton nih. Aku Ex-Proton, so aku taku ler internal depa nih. Lagi pon aku drive perodua dah lebih 5 taun. So far not much problem. Yang bestnye maintainance rendah.


Aku tengok engine dia same jer macam engine Myvi. Cume CC dia 1.5, Myvi 1.3. Yang best lagi dia pakai timing chain. Same macam Myvi. Base on review tak bergerak memang ok. Driving position selesa, seat lembut jer. (sebab baru lagi kot). Later la, kalau betul² nak ambik baru nak buat test drive. So far memang best new model nih. Cume nak ambik auto or manual transmission.

Auto syok layan time drive. Rilek jer kaki. Time jammed or time over taking, tekan jer. Manual pulak so far menang dekat fuel saving ngan maintainance. Fuel cosumption 15km/ litre for manual and 12++km/ litre for auto. Transmission oil pulak kalau manual baru RM20/ change, kalau auto mau dekat RM100/ change. Tapi aku aspect auto transmission, Mem aku aspect manual transmission.

Banyak version yang Perodua offer. Yang paling mahal sampai RM69 +++.00. Tak de pulak model ni semalam, sales men pon sibuk jer entertain customer lain. so tak dapat ler nak bertanye lebih² pasal model nih. Tapi aku agak² extra on ABS, EDB and dual air bag aje kot. Leather seat, spoiler etc. Kalau poket tebal mau jugak yang full spec nih, tapi kalau bagi aku yang basic pon dah ok. Better then never.

Aku suke interior dia. Simple and easy. Aku agak kete ni ringan sikit and acceleration dia mesti terangkat. Myvi tu 1.3 pon, lagi macam pelesit. Ni pulak 1.5 dvvt. Tapi aku bukan nak laju sangat, cukup ler nak over take lori balak dekat Lanchang tuh. Yang paling aku excite, 3rd row seat tu pon aku boleh masuk. Cume seat dia nipis sikit. Aku yang 180cm ni pon boleh menyelit, nampak dari luar macam sempit jer. Tapi bile cite bab mpv ni memang ruang bagasi tu jadi issue sikit. Ruang bagasi memang limited. Very² limited. Pandai² ler nak adjust nanti.


New Perodua Exora interest dalam 3.83% / year. Ok kot, sebab kete aku dulu new model jugak 4.5 % / year. RM6++.00 nanti nak bayar, boleh senak jugak tuh. Tapi aku mengharapkan rezeki aku akan lebih murah pada 2010 nanti.