New Job...

New Job...

Tuesday, April 28, 2009

Cerita Lama

Teringat zaman kanak² dulu. seronok je, tak de masalah pon. 1 je masalah paling besar, mak tak kasi keluar rumah. Bengang je, mule la curi² keluar rumah.





Mainan dalam TORA...
Game Mario, berebut nak main dulu.


Tak de dah cite kartun ni.. thundercat dengan transformes.



Semuanya tinggal kenangan je. Budak² sekarang banyak pi tuisyen je. Bile malam je layan PS tak pon bukak internet.
Ade ingat tak zaman kanak² dulu?

Monday, April 27, 2009

e-filing...


Minggu ni minggu terakhir untuk isi e-filing. Ramai orang ingat bile isi e-filing kene bayar cukai. Yang sebenarnye kene declare je, kalau layak baru la bayar cukai. Kalau tak layak so tak payah le bayo.

Macam tu le dengan aku, aku ingat bile dah buat pemotongan berjadual dengan company tak payah declare dekat e-filing dah. Tapi sebenarnye kene declare jugak. Bile aku dah isi, tolak mane yang patut result nye aku tak kene bayo pun cukai. Boleh le dapat balik duit yang company aku potong. Selamat le sikit.

Biasenye orang akan cube lari dari bayar cukai ni, tapi sebenarnye tak boleh lari. Nanti bile dah retire company akan buat calculation untuk bayar balik kwsp atau pencen. Mase tu la LHDN akan tengok balik, kite ni declare ke tak pendapatan kite. Sekali kene tolak banyak, penin jugak tu. So rakan² yang mane belum isi, baik le isi borang tu. Ni dah last week ni.

Wednesday, April 22, 2009

Makan lagi...

Semalam mase nak balik rumah, aku pump minyak RM30 dekat Petronas. Rupe² nye ade voucher KFC. Ade la discount dalam 10%, tapi boleh beli buddy meal je...


Aku ni dah lame tak jengok kfc. Reason, tak masuk dalam feberet list aku. Reason lagi, senang nak dapat pass tu rase dia same je. Yang paling aku maleh, orang ramai, kene q panjang².

Sebenarnye aku peminat setia mcD. Tapi sempene kempen boikot, aku pon boikot la mcD tu. Tak de dah nak melepak dekat mcD. Dia kempen harga murah pon aku tak singgah dah.

Meh le sini sape nak join. Ade 5 ketul ayam tu... Aku suke original sebab lagi gebu dari spicy, spicy tu tak comel la... Air pon ade dua tu (float tu). Yang paling penting hari gaji dah dekat. Sape yang diet, tengok je la ye...

Wednesday, April 15, 2009

My peberet foods....

Mari cerita pasal makan...



Top of my peberet... Sate
Lepas tu ikan bakar pulak...
Teringat mase makan dekat Ganu dulu, makan tepi laut....
Ni pon tak boleh nak tahan,
Patin Masak Tempoyak. (rekod aku 4 kali tambah nasi)

Ketam Masak Lemak

Ulam² segar

Sambal belacan kene ade makan dengan ulam

Tempe Goreng (citarasa jawa ni)

Sup Belut
aku pandai makan sup ni bile dok kelantan... not bad
Sotong Goreng ....
susah mau lepas ni.

Nasi kandar + kari kambing...

Lamb chop my favorite western food.

Chicken Chop with mushroom sauce.

spaghetti bolognese


Burger pon masuk dalam list jugak ....

Sesekali belasah yong tau foo pon ok jugak.

Mari hilangkan dahaga dengan cendol.
Kalau nak sedap lagi, tambah pulut.

Bandung + Cincau... Susah mau cerita dia punye rase beb.

Eating is part of my hobby. I can eat everything and everytime. Mesti yang halal punye la.... Yang penting sebelum makan jangan lupe bace doa.

Accident!! Whats to do?

Semalam aku tengok sedutan 999, title Longkai atau Call Men. Setiap accident pasti akan datang Call Men ni. Depa ni cepat sampai sebab ramai informer. Mereka akan pujuk mangsa supaya tarik kereta di bengkel mereka. Dalam apa cara sekali pon, mereka akan berusha untuk memujuk. Kalau tak boleh care baik, pasti cara paksa akan digunakan. Yang jadi masalah nye, bukan semua Call Men ni jujur. Ade yang cuba ambik kesempatan atas kemalangan tu. Masalah lainnye ramai Call Men akan datang pada tempat accident tu. Kereta yang accident 1 je, tapi yang nak tarik pi workshop ramai. Mane satu nak pilih?
Kenape Call Men ni bersungguh² kejar kite? Sebab diaorang akan dapat komisyen dari workshop. Biasenye 10% dari approval amount yang dibayar oleh insurance company. Bayangkan, kete accident sikit macam kete aku ari tu je dalam RM5K insurance bayar pada workshop. So call men akan dapat dalam RM500. Tu accident sikit je, kalau yang teruk, sampai cecah RM2oK, lagi banyak komisyen yang dia dapat. Tu yang sampai gaduh pon ade sebab nak tarik kete. Yang jadi mangsa pengguna la. Dah tu nak buat macam mane?
Setiap Insurance company dekat Malaysia ade hot line sendiri. 24 jam, boleh call bile² mase kalau accident. So kalau kite accident kite call direct to hot line insurans kite. Dia orang akan assist kite ape nak buat mase tu. Kalau kete tak boleh drive dah, dia akan hantar wakil untuk selesaikan masalah kite. Yang paling penting sekali, jangan ambik business card yang Call Men hulur dekat kite. Kalau Call Men pujuk, bagi tau dia dah ade orang insurans on the way datang. So kite jangan risau, yang penting jangan panik.
Tapi masalahnye ramai pengguna tak allert perkara ni. Depa tak simpan hot line number tu. Bile dah terkene baru kelam kabut. Biasenye setiap kali kite renew insurans kite, comp insurance akan bagi windscreen sticker dekat kite. Kite boleh tampal dekat cermin depan dah boleh call any time kalau ape² terjadi. Biasenye service dia bukan takat time accident, tapi in case break down pon insurace akan tolong. Tu extra service yang company beri pada pelanggan mereka. Kire macam after sales service la. Tapi tak semua insurance comp ade service macam ni.
So sebagai pengguna kite buat la pilihan yang terbaik. Untuk premium, claims procedure etc, kite jangan bimbang sebab Bank Negara dah controll. Insurance comp tak boleh buat sesuka hati dalam memberi service.
(aku cite base on experiance, aku tak promote mane² product dalam article ni)
Cheers...
p/s, tu baru basic dalam claims cycle, nanti aku sambung lagi...

Tuesday, April 14, 2009

Buat Pengajaran....



Since keje aku view accident car, hampir setiap hari. Ade yang teruk, ade yang suam² kuku je. Tapi kes yang satu ni buat aku selalu beringat bile drive. One family dari KL travel to Kuala Krai, Kelantan nak melawat saudara yang meninggal. Dengar cerita dia rushing sebab nak tengok jenazah sebelum dikebumikan. So drive kelam kabut la. Sampai dekat area Gua Musang, kereta terbabas dan driver kete ni meninggal on the spot. Terkejar² nak tengok jenazah, driver dia pulak yang jadi jenazah.


Moral, drive carefully in any cirumstances. Biar lambat asalkan selamat.... Amin.

Monday, April 13, 2009

Kete ku yang eksident...





Tarikh kene Oct 2006, lagi 3 hari nak raye. Sedihnye, aku kene knock for knock. 7 biji semuanye, aku no 5. so raye taun tu rilek je dekat rumah. Pikir² geram jugak sebab salah orang lain. Tapi akhirnya aku redha ketentuan ilahi. Kene bulan pose tu, aku diuji pada taun tu. Kenangan yang hampir ku lupakan (tarikh yang tepat pon aku dah lupe), tinggal sisa² je yang ingat.
So bawak kete elok², kalau eksiden jugak terima la sebagai ketentuan-NYA.






Kabare....

Salam, akhirnya aku membuka jugak blog ni. Aku ni jenis malas sikit nak menulis, walau aku suka memabaca. Tapi ape pon aku dah membina satu ruang baru dalam harian aku... Semoga aku tak melanggar etika dalam menulis dan rakan² yang budiman sila lah tegur² mane yang patut...